Dementie

Wat is dementieWat is dementie - Zorggroep Solis

Dementie is een aandoening van de hersenen die iemand, langzaam maar zeker, volledig afhankelijk maakt van de zorg van anderen. Twintig procent van alle mensen krijgt een vorm van dementie. Alzheimer is de meest voorkomende vorm.

Hoe herken ik dementie

De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon. Meestal heeft u als partner of familie een 'niet pluis gevoel'. U ziet kleine maar steeds terugkerende geheugenklachten, gedragsproblemen en veranderingen in het karakter van uw familielid.

De eerste symptomen van dementie zijn meestal subtiele gedragsveranderingen. Alles waar uw familielid met dementie het hoofd bij moet houden, kost extra inspanning. Bijvoorbeeld een gesprek tussen u en uw buurvrouw volgen, een programma op televisie kijken, plannen maken voor de volgende dag, dingen op een rijtje zetten, administratie bijhouden, problemen oplossen en beslissingen nemen.

Vergeetachtigheid of dementie

Vergeetachtigheid is niet hetzelfde als dementie. Vergeetachtigheid verstoort de dagelijkse bezigheden van uw familielid niet. Iemand die vergeetachtig is, kan best stofzuigen, een rondje fietsen, de financiën regelen en een reis ondernemen. Maar vergeet bijvoorbeeld hoe uw buurvrouw heet. De symptomen van dementie zijn vele malen ernstiger. Iemand met dementie vergeet niet alleen de naam van uw buurvrouw, maar herkent haar helemaal niet meer. Deze informatie die in het geheugen is opgeslagen, verdwijnt langzaam maar zeker, of is niet meer toegankelijk. Uw familielid met dementie kan verdwalen in uw buurt of wijk en vergeet de normale dingen, bijvoorbeeld hoe het koffiezetapparaat aan moet.