Dementiezorg in beweging

Workshop 1 - Regiebevordering door middel van bewegen

Heeft u altijd al willen weten hoe bewegen gebruikt kan worden om mensen langer hun regie te kunnen laten behouden? Angèle Jonker laat u in 45 minuten kennismaken met verschillende beweegmogelijkheden die in de dagelijkse praktijk goed uitvoerbaar zijn. Geen moeilijke oefeningen, dure apparaten of ideeën waar veel tijd voor nodig is. Simpele, leuke en laagdrempelige beweegvormen worden onder de aandacht gebracht. En dat niet alleen. Ervaar zelf hoe leuk bewegen kan zijn en waar uw eigen voorkeuren liggen.

Workshop 2 - Bewegen in de praktijk

Het uitnodigen en stimuleren van bewegen bij cliënten is dagelijkse kost voor de fysiotherapeut. Dat is immers zijn vak. Bij het uitnodigen en stimuleren van bewegen bij dementerenden komen echter andere competenties om de hoek kijken. Competenties als creativiteit, bewustzijn & inzicht en observatie.

  • Via praktijkvoorbeelden laat Louis Hollander zien hoe belangrijk het is om creatief te zijn in het uitnodigen van beweging, bijvoorbeeld bij transfers, bij lopen maar ook andere alledaagse bewegingen.
  • Via zelf ervaringsoefeningen wordt stilgestaan bij het lichamelijk contact en de uitwerking hiervan die altijd optreden wanneer je als zorgverlener met een client bezig bent.
  • Zomaar stilzitten, niets doen en alleen maar kijken is binnen de hulpverlening ‘not done’. Via enkele filmfragmenten wordt het belang en de meerwaarde van ‘observeren’ besproken.

Workshop 3 - Natuurlijk bewegen voor mensen met dementie

Een beweegprogramma speciaal voor mensen met geheugenproblemen / dementie bestaat nog niet. Zorggroep Solis en Stichting IJssellandschap hebben het initiatief genomen om zo’n programma voor deze doelgroep op te zetten. Er worden wandelingen in de natuur en landschappen van IJssellandschap georganiseerd, onder begeleiding van een vrijwilliger / natuurgids en een wandeltrainer. Een uniek programma dat bewegen en natuur met elkaar combineert. Wat komt er allemaal kijken bij het organiseren van zo’n programma? Wat bieden beide partijen? En waar moet het programma aan voldoen? Hoe krijg je de handen op elkaar voor je initiatief en hoe reageert de doelgroep? Leer van de ervaringen uit de praktijk in deze workshop en ga naar huis met een geweldig beweegidee!