Huiselijkheidcoach

2-3-2017, 11:14
Huiselijkheidcoach

In februari 2016 presenteerde staatssecretaris Van Rijn zijn plan ‘Waardigheid en Trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen’ als startpunt om de ouderenzorg in Nederland te verbeteren. Solis krijgt hier subsidie voor en heeft dit ingezet door op elke afdeling een huiselijkheidscoach in te zetten. Wat doet de huiselijkheidscoach? De huiselijkheidscoach wordt gemiddeld 11 uur per week overgeplant om leuke dingen met de bewoners te gaan doen. Wat doen wij zoal? Hieronder vertellen wij van de PG afdelingen Linde, Averloo en Dorth, (PW Janssen) wat wij tot nu toe zoal gedaan hebben.

Hierbij ons verhaal. Het doel is dat de bewoner meer centraal komt te staan en om dat te kunnen doen moet je inzicht hebben in de achtergrond, hobby’s en levensloop van de bewoner. Wij hebben hobby’s van de bewoners proberen te achterhalen, wat niet altijd makkelijk is. Om activiteiten te doen heb je materiaal nodig, veel materiaal is op de afdeling aanwezig, echter wordt dit nauwelijks gebruikt. Ook zijn er nieuwe materialen, spellen en puzzels, aangeschaft. Binnen PW Janssen is er ook een speelotheek waar spellen en materialen uitgehaald kunnen worden. Het welzijn bestaat uit laagdrempelige activiteiten die in de huiskamer plaatsvinden door personeel en vrijwilligers.

Sommigen vinden het heerlijk om buiten te wandelen, anderen zijn wel in voor een spel, zoals mens erger je niet, sjoelen, pim-pam-pet of een balspel. Uiterlijke verzorging, de haren mooi, de nagels geknipt en gelakt, handmassage, make- up. Maar ook een kopje koffie drinken en een gesprek starten, kan al veel verhalen opleveren. Daarbij een muziekje op de achtergrond, levert al een heel gezellig samen zijn op. ‘s Morgens een gebakken eitje op brood, of een wentelteef of tosti in de avond, wordt als heerlijk ervaren. Fruit klaarmaken, maar ook helpen met afwassen en afdrogen. Piano spelen, daaromheen zitten bewoners en ook personeel komt erbij staan om mee te zingen: “wat een gezellige sfeer.”

Op afdeling Dorth, is een badkamer met bad, welke geschikt is voor zowel passieve- als actieve bewoners. De sfeer is rustgevend en ontspannend. Je kan een sterrenhemel creëren en muziek draaien naar keuze. En gebruik maken van geuren. Hiermee is het PDL-baden weer nieuw leven ingeblazen. Door op deze wijze de bewoners individuele-/groepsaandacht te geven krijgt de huiselijkheidscoach energie terug van de bewoners om met deze aandacht bezig te zijn door de reacties en het genieten van de bewoners. Dit is geweldig leuk om te ervaren. Binnenkort komt er uitleg over muziektherapie op afdeling Linde wat ook weer een uitdaging is! Muziektherapie niet als ontspanning, maar als therapie bedoelt; wat natuurlijk ook ontspannend zal werken. Op Averloo zien we dat dieren een positief effect heeft op het welbevinden. Bewoners genieten wanneer ze bv. een konijn op schoot hebben. Een bakactiviteit is ook leuk, samen alles bereiden en klaar maken en ondertussen komen er veel verhalen van vroeger boven tafel. Bewegen met bewoners door bv. met een bal of ballon over te gooien wordt ook als leuk ervaren. Vragende wijs is ook erg leuk, de persoonlijke aandacht die je ze geeft wordt erg gewaardeerd.

Namens de huiselijkheidscoaches van afdeling Averloo, Dorth en Linde.

Margit Kappert

Wilma Benjamins

Ans Daggenvoorde