Qwiek up zet de bewoner centraal!

4-5-2017, 00:00
Qwiek up zet de bewoner centraal!

Een belangrijk vraagstuk is hoe kunnen we bewoners (met dementie) op een positieve manier kunnen stimuleren. De Qwiek up is een goed middel!

Qwiek up is speciaal ontwikkeld voor de belevingsgerichte zorg. Bewoners worden zintuiglijk geprikkeld door gebruik te maken van kamervullende projecties en geluid. Het is een mobiel apparaat waardoor deze overal inzetbaar is en gemakkelijk in gebruik.

Het gericht prikkelen van bewoners kan een belangrijk middel zijn om onbegrepen gedrag (deels) te voorkomen. Denk hierbij aan verkramping, fysiek geweld, onrust en roepgedrag. Deze worden tegengegaan door het cognitief stimuleren van bewoners in verschillende stadia van dementie. De beleving wordt afgestemd naar de wensen en interesses van de bewoner, waarmee we de cliënt volledig centraal kunnen stellen.

Samen met de familie zorgen voor beleving behoort ook tot de mogelijkheden. Bijvoorbeeld door samen te kijken naar een belevingsmodule zoals de boswandeling of het aquarium. De module met Andre Rieu vinden heel veel bewoners ook erg leuk. Je ziet bewoners meebewegen, meeklappen of soms ook meezingen

Voordat je de Qwiek up inzet is het wel belangrijk om te bedenken wat je wilt bereiken.

  • Over of onder prikkeling: projecteer beelden die de bewoner prikkelt en rustig maakt. Denk hierbij aan beelden uit de natuur of snoezel modules. Bij onrust op de kamer van de bewoner. Wanneer deze van tevoren aangezet is wordt de bewoner meteen verrast door hetgeen geprojecteerd wordt. Belangrijk is om dan samen te kijken en de juiste muziek te kiezen.
  • Reminiscentie: Geeft de bewoner wat meer prikkels door te kijken wie ze zijn, waar ze vandaan komen. Wat hun verleden is en wat hun hoogtepunten waren in hun leven. Familie kan persoonlijke herinneringen op een USB stick zetten.
  • Afleiding: ter afleiding om de aandacht van iets wat stress oplevert af te nemen en te verleggen naar een beleving die geprojecteerd wordt. Bv. tijdens de ADL.
  • Interactie bevorderen: door beelden te laten zien die iemands interesse hebben of over het verleden gaan kun je gemakkelijker een gesprek aangaan.
  • Preventief/curatief: Het doel is om de Qwiek up als preventief middel in te zetten. Zodra je weet wat de bewoner als prettig ervaart en waar de Qwiek up kan ondersteunen, kun je deze preventief inzetten zodat je onrust en ongewenst gedrag kunt voorkomen. Onrust kan omgebogen worden naar rust en ontspanning
  • Bewegen: Bewoners bewegen mee op beeld en muziek
  • Ontspanning: Gezellige sfeer creëren bv. door de module van Andre Rieu te gebruiken
  • Terminale fase: Rust, muziek en samen herinneringen ophalen

Adri Borkent-Roseboom
Verpleegkundig Hoofd afd. Dorth