Passie naar praktijk

13-6-2017, 00:00
Passie naar praktijk

Veel mensen hebben een dier als gezelschapsvriend. Omdat de levensverwachting steeds hoger wordt en dit ouder worden gepaard gaat met lichamelijk, psychische en sociale problematiek, zijn mensen vaak niet meer in staat om voor hun eigen huisdier te zorgen.

Vanuit mijn opleiding HBO-V ben ik begin Februari gestart met de minor van “Passie naar praktijk”. De bedoeling van de minor van “Passie naar praktijk” is dat je je eigen passie ombuigt naar de praktijk. Mijn passie is dieren, daarom heb ik ervoor gekozen om dit onderwerp in de praktijk te introduceren.

Dieren geven mij meer plezier in het leven en bieden mij troost en gezelschap. De onvoorwaardelijke liefde en aandacht doen mij goed. Tevens vind ik het belangrijk om goed te zorgen voor dieren en hen aandacht te geven. Voor mij heel normaal, voor de ouderen op een verpleegafdeling niet meer. En dat terwijl ze misschien jaren een huisdier hebben gehad, maar het dier helaas hebben moeten achterlaten i.v.m. opname. Het blijkt dat ouderen dit geregeld missen.

Volgens verschillende onderzoeken kwam naar voren dat huisdieren een positieve invloed hebben op kwaliteit van leven van ouderen. Vanuit mijn eigen passie zag ik een kans om met dit project te kijken wat het effect is van dieren op de gezondheid bij ouderen. Tijdens het project ben ik, samen met een konijntje, gemiddeld twee keer per week bij verschillende cliënten langs geweest op o.a. de meerzorg, verpleegafdeling en intramurale zorg op locatie de Bloemendal. De resultaten waren erg positief. Door contact met het konijntje werd o.a. de communicatie onderling verbeterd, cliënten werden actiever en cliënten waren meer ontspannen. Het project loopt inmiddels ten einde. Voor mijn gevoel is het project geslaagd, mede door de onbetaalbare glimlach van de cliënten.

Diliane Grashuis verpleegkundige SVT