Vrijwilligers op vier poten

20-11-2014, 00:00
Vrijwilligers op vier poten

Sinds een tijdje lopen er op woonzorg- en revalidatiecentrum PW Janssen regelmatig twee zogenaamde ‘aaihonden’ rond. Ze komen één keer per week op de psychogeriatrische afdelingen Dorth, Linde en Averloo. Het is mooi om te zien dat de bewoners met dementie de honden herkennen en blij zijn ze te zien.

Herinneringen komen weer boven

De honden doen een aantal van onze bewoners terugdenken aan hun eigen (huis)dieren. Een mevrouw die zelf teckels had, een meneer die een Deense dog had, bewoners die katten hadden of dieren van hun boerderij, de herinnering komt boven. Bewoners waar normaal gesproken moeilijk contact mee te krijgen is, gaan aaien en praten tegen de honden.

Zo’n kleine 4 jaar geleden werd het idee al geboren om iets met honden te doen. Riet Bosvelt en Aaf Kappers, de eigenaren van de honden, hadden contact met de vrijwilligerscoördinator, Jenny Osinga, van PW Janssen. Toen was er nog sprake van iets doen samen met de hulphonden die zij opvoedden. Maar al snel bleek dat wandelen met bewoners en zorgen dat een pup netjes meeloopt niet werkt. Hulphonden mogen daarnaast ook niet geaaid worden.

Aaihonden

Toen kwam Buster, een lieve labrador die het ook heerlijk vind om geaaid te worden. Anderhalf jaar later volgde Indy, een Fousek teefje. En ter versterking is er nu ook Yoep een hollandse schapendoes samen met baasje Aaf.

De honden is geleerd om tegen de rolstoelen te staan indien nodig zodat ze goed geaaid kunnen worden. Het aaien is vrijblijvend dus als bewoners het niet leuk vinden wordt daar rekening mee gehouden. Riet en Aaf: "Het is erg leuk om dit voor de bewoners te doen, ze genieten er zichtbaar van en de honden…ze lopen de hele tijd te kwispelen". Project geslaagd!