Dementie in beweging binnen Solis

4-2-2016, 16:24

De feestdagen liggen alweer achter ons en het ‘normale’ leven in weer in volle gang. Vaak strandden in de eerste weken van het nieuwe jaar een hoop goede voornemens. Hoe zit dat met de voornemens van u?

Het voornemen op de pg-afdelingen om meer met bewoners te bewegen is niet gestrand. Sterker nog, er zijn een paar leuke beweegvoorbeelden om met u te delen!

Want bewegen doen natuurlijk niet alleen de mensen op de pg-afdelingen, maar ook bij somatiek en op revalidatie is bewegen belangrijk.

Op afdeling Linde is er een ‘afwasclub’ in het leven geroepen. Enthousiaste bewoners doen de afwas na de warme maaltijd tussen de middag. Onder de afwas is er tijd voor een praatje en na afloop wordt er koffie gedronken. De bewoners die afwassen vinden het fijn om een handje te kunnen helpen. De medewerkers op de afdeling hebben het immers al zo druk.

Ook op afdeling Averloo zijn bewoners aan het werk gezet. Er zijn namelijk wafels gebakken. De beloning voor het bakken was er natuurlijk ook. De lekkere wafels mochten na het bakken namelijk door de bewoners zelf gegeten worden. De sfeer zat er goed in!

Natuurlijk kan afdeling Dorth niet achterblijven met hun voornemen. In de huiskamers worden bewoners uitgedaagd om een ballon terug te slaan of te pakken. Dit leidt tot hilarische en fanatieke momenten. Zelfs de wat teruggetrokken en stillere bewoners kunnen de verleiding van de ballon niet weerstaan, terwijl onrustige bewoners rustiger worden doordat de ballon hun aandacht vangt.

Naast al deze leuke voorbeelden, wordt er op de pg-afdelingen ook gekeken naar individuele beweegmogelijkheden. Activiteiten die een bewoner leuk vindt, worden genoteerd op een beweeg-activiteitenformulier dat in de woonkamers ligt. Op die manier kunnen medewerkers maar ook vrijwilligers makkelijk zien wat bewoners leuk vinden om te doen.

De pg-afdelingshoofden Marja Jager Lankhorst-Schuphof, Wilma Hutten, Adri Borkent-Roseboom en Susan Vrijkotte