Telefoonnummer Solis(0570) 698 298

Werkbezoek in PW Janssen

Donderdag 13 november

Werkbezoek in PW Janssen

Op dinsdag 11 november is PW Janssen bezocht door het NISB (Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen) en het Finse Age Institute. Zowel de NISB als het Age Institute houden zich bezig met het stimuleren van bewegen voor ouderen. Ze ontwikkelen beweegprogramma’s en ondersteunen organisaties bij het invoeren van meer beweegactiviteiten. Omdat bij PW Janssen met bewegingsgerichte zorg voor mensen met dementie wordt gewerkt, wilde het NISB graag op werkbezoek komen.

Tijdens het werkbezoek heeft locatiemanager Henny Jansen een rondleiding door de locatie verzorgd. Dit leverde leuke reacties en discussies op. De bezoekers waren erg gecharmeerd van de licht-pilot op Rande, de manier waarop de natuur naar binnen wordt gehaald (bijvoorbeeld met posters van bomen en dieren), de plannen voor de nieuwe tuin en de manier hoe bewegen onder de aandacht wordt gebracht (bijvoorbeeld het 'Beweeg je fit'- initiatief van Revalidatie).

Tijdens het bespreken van de Cliëntenraad kwam een opvallend verschil tussen Finland en Solis naar voren. In Finland kent men een raad waar bewoners van een verpleeghuis zelf in zijn vertegenwoordigd, dat is bij Solis niet het geval.

Na de rondleiding was het tijd voor het middageten. Op de Brink schoof het gezelschap aan voor een warme maaltijd, net zoals de bewoners van PW Janssen.

Na de maaltijd was het tijd voor deel twee waarbij ook EVV-ers, een afdelingshoofd en een fysiotherapeut van de pg-afdelingen aanschoven.

Susan Vrijkotte trapte de middag af door te vertellen over het programma Bewegingsgerichte zorg bij mensen met dementie. Het Age Institute en het NISB vonden het erg interessant om te horen wat we bij Solis aan het doen zijn. De EVV-ers werd gevraagd naar hun ervaringen over de bewegingsgerichte zorg. Als trotse ambassadeurs deelden zij hun ervaringen.

Daarna was het de beurt aan het NISB om hun werk toe te lichten. Daar waar het instituut eerst zelf onderzoek uitvoerde, is het nu hun taak om als kennisinstituut op te treden. Dit doen ze door zo veel mogelijk kennis te vergaren en te delen.

Tot slot vertelde het Age Institute over hun werk in Finland. Ze richtten zich vooral op het bewegen in de thuissituatie. Inmiddels is het in Finland zo ver dat bewegen onderdeel is van de zorg die wijkverpleegkundigen bieden. De voordelen van bewegen zijn zo duidelijk dat dit niet mag ontbreken in de zorg die aan ouderen wordt geboden. Ook nam het Age Institute ons mee in de verschillende ideeën die zijn bedacht om ouderen thuis meer te laten bewegen. Zo ver zijn we in Nederland duidelijk nog niet waardoor de gedeelte informatie zeker stof tot nadenken geeft!

Al met al was het voor alle aanwezigen een leerzame middag. Als dank voor de gastvrijheid overhandigde de NISB aan het einde een doos met beweegmaterialen. Hier weten we op PW Janssen wel raad mee! We blijven bewegen stimuleren! Tijdens dagelijkse activiteiten, de gymnastiek en met de materialen die we tot onze beschikking hebben!

 

Deel dit nieuwsbericht: