Telefoonnummer Solis(0570) 698 298

Nieuwe waarderingsvorm voor mantelzorgers

Dinsdag 21 april

De gemeente gaat op zoek naar een nieuwe waarderingsvorm om mantelzorgers te ondersteunen. In samenwerking met de raad, vrijwilligerscentrale (VCD), het Steunpunt Mantelzorg (SMZ) en het Platform Informele Zorg wordt een visie gemaakt voor de ondersteuning voor deze groep onmisbare krachten.

Mantelzorg compliment

Tot en met 2014 kregen mantelzorgers op aanvraag een vergoeding, het zogenaamde mantelzorg compliment, via de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Deze landelijke vergoeding verviel toen de nieuwe taken overgingen naar de gemeente. De gemeente heeft een budget om mantelzorgers te ondersteunen. Met het Steunpunt Mantelzorg (SMZ) en Mezzo, de landelijke vereniging van mantelzorgers, verkent de gemeente nu een alternatief.

Kortingspakket

Deventer hecht veel waarde aan mantelzorgers en wil ze dan ook op gepast belonen. Mezzo ontwikkelde een kortingspakket voor deze groep, dat wordt aangeboden in samenwerking met lokale ondernemers en maatschappelijke partners. Het pakket kan worden aangevuld met landelijke en online winkelpartners en maatschappelijke organisaties.

Passend en betaalbaar

Wethouder Jan Jaap Kolkman: “Mantelzorgers en vrijwilligers zijn onmisbaar voor hun naasten en iedereen die hulp kan gebruiken. Dat is eigenlijk niet in geld uit te drukken. De samenleving vraagt steeds meer ‘zelfredzaamheid’, daarom neemt het aantal mantelzorgers toe. We willen deze mensen zo goed mogelijk ondersteunen en belonen, met de middelen die we daarvoor hebben.”

SMZ, Mezzo en de gemeente Deventer komen in de eerste helft van 2015 met een voorstel voor een waarderingsvorm.

Deel dit nieuwsbericht: