Telefoonnummer Solis(0570) 698 298

Vakantiewerk in de zorg, leuk en leerzaam

Maandag 9 juli
Vakantiewerk in de zorg, leuk en leerzaam

Voor zorginstellingen blijft het een uitdaging om voldoende gekwalificeerd personeel aan te trekken. In de zomerperiode wordt deze uitdaging des te groter, als een deel van het personeel met vakantie gaat. In die periode is de zorg gebaat bij de inzet van vakantiekrachten, die de tijdelijke behoefte aan personeel opvangen en de kwaliteit van de zorg blijven borgen. Belangrijk werk, dat niet alleen noodzakelijk is, maar ook heel leuk en leerzaam. Weten ook Ciske Goris en Annet Tuitert, respectievelijk HR-medewerker en planner vanuit Solis. “Het is enorm dankbaar werk, waar niet alleen een leuk salaris tegenover staat, maar ook nog eens veel persoonlijke én professionele groei”, leggen ze uit.

“Het lijkt mij leuk om binnen Solis te werken, omdat het een organisatie is met verschillende doelgroepen.”

Ciske en Annet zijn mede verantwoordelijk voor de werving en selectie van vakantiekrachten en weten als geen ander hoe belangrijk het is om voldoende van deze extra medewerkers in dienst te hebben, gedurende de zomerperiode. Annet: “Ook in de zorg gunnen we onze medewerkers een fijne vakantie, maar het werk in zorginstellingen gaat gewoon door. Het is in de zomerperiode net zo belangrijk dat onze cliënten de best mogelijke aandacht krijgen. Dat betekent dat we in die periode extra handen aan het bed nodig hebben, om de diensten van onze collega’s, die met vakantie zijn, op te kunnen vullen. “Dat geldt voor alle diensten en afdelingen die we aanbieden”, vult Ciske aan. “Bijvoorbeeld voor revalidatie, thuiszorg en somatiek.”

“Huiskamermedewerker is een veelzijdige en dankbare functie. Elke dag is anders en je staat nooit stil. Je wordt erg gewaardeerd door de bewoners en collega’s.”                                                                        

Uitdaging

Gezien de vele vormen van zorg en behandeling, die er bij Solis worden aangeboden, kunnen vakantiekrachten zich nuttig maken op allerlei terreinen. Wat inhoudt dat er door veel verschillende mensen, met uiteenlopende talenten en capaciteiten, gesolliciteerd kan worden naar leuk, zinvol vakantiewerk. Dat maakt het zoeken naar voldoende zorgmedewerkers evenwel tot een uitdaging. Ciske: “We werven volop. Wellicht heb je het filmpje of de poster ‘Ook zo moe van die bankhangers?’ gezien. Daarmee willen we op een andere manier laten zien hoe leuk vakantiewerk in de zorg is. Met succes, want veel werkplekken, zoals in de huishouding of bediening, zijn al ingevuld, door mensen die nog nooit eerder in de zorg hebben gewerkt, maar bijvoorbeeld wel in de horeca. Maar het blijft een uitdaging om voldoende geschikte kandidaten te vinden, met de juiste achtergrond in de zorg. Voor een aantal functies, zijn we nog op zoek naar nieuwe collega’s, die al wat werkervaring hebben opgedaan, net een relevante opleiding in de zorg hebben afgerond of daar nog mee bezig zijn.”

“Omdat ik stagiaire ben geweest op de werkplek waar ik nu kom, weet ik wat voor werkzaamheden ik mag en kan doen.”

Een vakantiebaan in de zorg

Afhankelijk van de hoeveelheid ervaring die je bezit, krijg je als vakantiekracht bij Solis eerst de nodige begeleiding. Daarna kan je aan de slag met de vakantiebaan, die niet alleen leuk verdient, maar ook enorm leerzaam is en een goede basis is voor een veelbelovende carrière in de zorg. Ciske: “Juist omdat wij zoveel verschillende (paramedische) diensten aanbieden, kunnen vakantiekrachten veel ideeën opdoen voor hun toekomstige beroep. Wie in de bediening werkt, krijgt ook een goed beeld van hoe het is om gastdame of huiskamermedewerker te zijn. Je komt in contact met verschillende mensen in uiteenlopende functies en kan je dus breed oriënteren.” “Daarnaast is een bijbaan in de zorg ook goed voor je persoonlijke ontwikkeling”, vult Annet aan. “Je leert hier met een andere bril naar het leven te kijken en ziet hoe de wereld in elkaar steekt, door ervaringen en gesprekken met cliënten. Dat verbreedt je horizon.” Maar het mes snijdt aan twee kanten; omgekeerd zorgen de vakantiekrachten ervoor dat de cliënten helemaal opleven. Annet: “Het is mooi om te zien hoe vakantiekrachten omgaan met de cliënten. Hoe cliënten bijvoorbeeld aandachtig luisteren naar de verhalen van vakantiekrachten en hiervan genieten.”

“Ik werd warm ontvangen op de afdeling en ik word goed begeleid bij de werkzaamheden.”

Welkom bij Solis

Naast jongeren vanaf zestien jaar komen ook volwassenen in aanmerking voor een vakantiebaan bij Solis. Ciske en Annet: “Iedereen is welkom en wij zorgen ervoor dat iedereen zich ook direct welkom voelt. Van de vakantiekrachten, die we hier hebben gehad, krijgen we terug dat we een heel prettige organisatie zijn, met een gezellige sfeer en voor een aantal goede toekomstperspectieven. We waarderen onze vakantiekrachten en zijn enorm dankbaar voor hun inzet, waar we graag wat tegenover stellen. Een leuke, leerzame ervaring, maar ook een prima salaris en uitzicht op een baan ná de zomer. Zo hebben alle vakantiekrachten met een zorggerelateerde opleiding de mogelijkheid om na hun vakantiewerk aan te blijven als ‘student in de zorg’, zodat ze naast hun opleiding aan de slag kunnen met een goede bijbaan. We geloven daarmee een hele leuke, leerzame en nuttige werkplek aan te bieden aan iedereen met zorgervaring of een zorgopleiding, die nog op zoek is. De deur staat open.”

Deel dit nieuwsbericht: