Telefoonnummer Solis(0570) 698 298

Drukbezocht en inspirerend symposium

Vrijdag 26 juni

Donderdag 25 juni heeft bij Saxion Deventer het Solis symposium ‘Dementiezorg in beweging’ plaatsgevonden. Bewegen is goed voor mensen met dementie, met name om de kwaliteit van leven te verbeteren. Maar hoe kan beweging worden gestimuleerd en hoe maak je dit onderdeel van hun dagelijkse leven?

Zorggroep Solis buigt zich, samen met prof. dr. Erik Scherder (klinisch neuropsycholoog aan de Vrije Universiteit in Amsterdam) en dr. Frits Oosterveld (lector Gezondheid en Bewegen bij Saxion), al enige tijd over deze vraag. 

Beweging en bewegingsgerichte zorg hebben een duidelijk positief effect

Erik Scherder onderstreepte tijdens zijn inspirerende presentatie hoe belangrijk bewegen is voor mensen met dementie, en hoe muziek en kunst ook hun invloed hebben op de hersenen. Programmamanager Dementie drs. Susan Vrijkotte van Zorggroep Solis gaf de eerste resultaten van het onderzoek naar bewegingsgerichte zorg zoals dit bij Solis het afgelopen jaar is geïmplementeerd. Dit onderzoek is een duidelijk bewijs dat dementerenden die bewegingsgerichte zorg aangeboden krijgen een verbetering van kwaliteit van leven hebben, een vertraging van de toenemende apathie, en minder lijken te vallen.

Tijdens het tweede deel van de middag gingen deelnemers zelf actief aan het werk bij de workshops. Die uiteraard in het teken van dementie en bewegen stonden. Een dementerende dame, een rol gespeeld door een actrice, gaf een ludiek tintje aan de dag zodat er ook af en toe ruimte was voor een (glim)lach en bewegen door de deelnemers zelf.  

Geen hokjesdenken maar de mens als uitgangspunt

De belangrijkste vraag bij de paneldiscussie, met daarin Erik Scherder (VU), Julie Meerveld (Alzheimer Nederland), Pieter Folkeringa (gemeente Deventer) en Marjon Versteeg (Menzis), was hoe krijgen we extramurale preventieve beweeginitiatieven daadwerkelijk  geïmplementeerd en gefinancierd?’ Alle partijen sloegen de handen ineen om samen te gaan zoeken naar mogelijkheden waarbij niet in hokjes moet worden gedacht, maar waar de mensen waar we het allemaal voor doen het uitgangspunt zijn. We hebben aandacht gekregen voor dementie!

Deel dit nieuwsbericht: