Telefoonnummer Solis(0570) 698 298

GR-COPD studie door o.a. Leonoor van Dam van Isselt

Dinsdag 27 november
GR-COPD studie door o.a. Leonoor van Dam van Isselt

Zorggroep Solis heeft in 2009, in samenwerking met de longafdeling van het Deventer Ziekenhuis het COPD zorgpad ontwikkeld. Doel van dit revalidatieprogramma is om met name oudere patiënten met ernstig en zeer ernstig COPD, na een ziekenhuisopname in verband met een exacerbatie, beter te laten functioneren in hun thuissituatie en om complicaties, zoals een verslechterende gezondheidstoestand en recidiverende ziekenhuisopnames, te voorkomen. 

Onderzoek naar de effecten van geriatrische revalidatie voor patiënten met ernstig en zeer ernstig COPD in de vorm van en gecontroleerde interventie studie ontbreekt tot op heden, ook in de internationale literatuur. Hierdoor is onduidelijk of geriatrische revalidatie voor deze specifieke groep patiënten effectief is.

Het doel van het onderzoek is het onderzoeken van de effectiviteit van geriatrische revalidatie op de gezondheidsstatus (primaire uitkomstmaat) en de exacerbatie- en opnamefrequentie (secundaire uitkomstmaten) van patiënten met ernstig en zeer ernstig COPD, opgenomen in het ziekenhuis vanwege een acute exacerbatie.

Het gehele onderzoek lees je hier.

Deel dit nieuwsbericht: