Telefoonnummer Solis(0570) 698 298

Beter revalideren bij hartfalen

Maandag 16 november

De afdeling cardiologie van het Deventer Ziekenhuis en Zorggroep Solis zijn een gezamenlijk revalidatieprogramma voor patiënten met hartfalen gestart. Bij patiënten met hartfalen is revalidatie gunstig voor verbetering van de conditie, de kwaliteit en duur van leven. Bovendien zorgt revalidatie voor een afname van eventuele depressieve klachten en angst.

Groei

Nederland telt steeds meer mensen die kampen met hartfalen. Klachten van kortademigheid in rust en/of inspanning, vermoeidheid en vocht vasthouden komen vaak voor. Ze worden veroorzaakt door een afname van de pompfunctie van het hart. Op dit moment hebben circa 150.000 Nederlanders last van hartfalen en dit aantal neemt toe. Vaak moeten deze mensen worden opgenomen in een ziekenhuis.
Na een opname blijkt het meestal lastig om thuis de draad weer op te pakken. Mensen vinden het bijvoorbeeld moeilijk een goede balans te vinden tussen rust en lichamelijke inspanning. Ook worden adviezen niet altijd goed opgevolgd, zoals vocht- en zoutbeperking en het goed innemen van de medicijnen. Dat kan leiden tot een nieuwe ziekenhuisopname. 

Programma

Het DZ en Zorggroep Solis willen met dit nieuwe revalidatieprogramma patiënten beter voorbereiden op het weer naar huis gaan. Daarvoor worden patiënten na ontslag uit het ziekenhuis opgenomen in revalidatiecentrum PW Janssen in Deventer. Daar volgt een programma op maat. De ene patiënt krijgt bijvoorbeeld hulp van een fysiotherapeut en advies over voeding. Bij de ander wordt mantelzorg georganiseerd. Het uiteindelijke doel is mensen helpen om thuis de draad weer op te pakken. Daardoor vermindert de kans op heropnames. 

Het revalidatieprogramma draait om individueel maatwerk en een diversiteit aan revalidatiemogelijkheden. De duur is afhankelijk van de situatie van de patiënt en ligt tussen de zes weken en drie maanden. Zorgverleners van het ziekenhuis en van Solis stemmen de zorg wekelijks met elkaar af tijdens een multidisciplinair overleg. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kees Vedder.

Deel dit nieuwsbericht: