Telefoonnummer Solis(0570) 698 298

Prikkelend en energiek Solis Symposium

Woensdag 25 juni

Ruim honderd specialisten uit heel Nederland verzamelden zich donderdag 12 juni, in de Go Ahead Eagles Business Lounge om het eerste Solis Symposium ‘Zelfredzaamheid en preventie bij chronische aandoeningen en revalidatiezorg bij ouderen’ bij te wonen. Er waren drie PE (accreditatie) punten aan dit symposium toegekend.

De aanleiding

Onderzoek én praktijk tonen aan dat er nog veel winst te behalen is in de zorg bij chronische aandoeningen en in de revalidatiezorg bij geriatrische patiënten. Meer aandacht voor ‘zelfmanagement’ bij de cliënt leidt tot betere resultaten en een betere kwaliteit van leven.

Het programma

Tijdens het symposium zijn, onder voorzitterschap van Professor Dr. Wilco Achterberg, onderzoeksresultaten van verschillende studies gepresenteerd. Drs. Jan Visschedijk presenteerde de resultaten van zijn promotieonderzoek ‘Valangst bij kwetsbare ouderen in een revalidatie-omgeving’. Drs. Leonoor van Dam van Isselt gaf onderzoeksresultaten weer naar patiëntkarakteristieken en beloop van gezondheidsstatus en functionaliteit bij patiënten met ernstig COPD, opgenomen voor revalidatie. Rob van Lummel Msc., technologiebedrijf McRoberts zette de onderzoeksresultaten uiteen naar het meten van lichamelijke activiteit van ouderen en de toepassing van een activiteitenmonitor bij COPD patiënten. Na de pauze konden aanwezigen één van de drie workshops bijwonen.

Discussie

Na afloop van de lezingen werd er van de gelegenheid gebruikt gemaakt om in discussie te gaan met de sprekers. Een belangrijke discussie werd bijvoorbeeld gevoerd over of we ons als zorgverleners niet meer moeten richten op wat mensen thuis kunnen doen. En hoe zorgen we ervoor dat mensen, eenmaal thuis, in beweging blijven en het getrainde blijven toepassen. Uit onderzoek blijkt dat de valangst na ontslag uit de GRZ weer toeneemt. De revalidatie zou daar (nog) meer op gericht kunnen te worden. Ook was er discussie over het begrip zelfmanagement. Hoe verbeter je dit en hoe kan je deze verbetering meten?  

Prikkelend en energiek symposium

Tijdens de afsluitende borrel gaven velen positieve reacties op dit eerste middagsymposium van de Geriatrische Revalidatie. Er blijkt behoefte te bestaan om met elkaar in discussie te gaan over waar verbeteringen voor de toekomst liggen in de geriatrische revalidatie zorg. Kees Vedder, Manager revalidatie en behandeling, sprak de ambitie uit dat deze eerste editie van het symposium een jaarlijks vervolg gaat krijgen.

Deel dit nieuwsbericht: