Telefoonnummer Solis(0570) 698 298

Behandeling bij SOLK

Dit is het

Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) zijn klachten die langer dan enkele weken duren en waarbij na medisch onderzoek geen aandoening wordt gevonden die de klachten voldoende verklaart. SOLK komt veel voor, in de huisartsen praktijk is 30-50% van de lichamelijke klachten onvoldoende verklaard.

Er zijn ook andere benamingen voor SOLK: somatoforme stoornissen, onbegrepen klachten, functionele klachten of een chronische pijnstoornis. Bepaalde syndromen zoals prikkelbare darmsyndroom, chronisch vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie vallen onder SOLK.

Ook al zijn de klachten ‘somatisch/ lichamelijk’ onbegrepen, dat wil niet zeggen dat ze ‘medisch’ eigenlijk best goed te begrijpen zijn. Er zijn namelijk steeds meer factoren bekend die kunnen bijdragen aan het ontstaan en instandhouden van SOLK. Ook zijn er diverse wetenschappelijk bewezen behandelmethoden.

Bij de fysiotherapie werkt u aan persoonlijke opgestelde doelen met als hoofddoel om uw kwaliteit van leven te vergroten. Dit doen we door samen te kijken welke factoren onderdeel kunnen zijn van de instandhouding van uw klacht. Als we daar inzicht in hebben gekregen kunnen we dat omvormen naar uw behandelplan.

Lees hier het wetenschappelijk onderzoek over de effectiviteit van behandeling bij SOLK. Dit onderzoek is uitgevoerd door E.M. (Else) Ludden-Loman, fysiotherapeut bij Solis paramedische centra en ggz-instelling Dimence, en dr. L.M. Tak, psychiater Specialistisch Centrum voor complexe SOLK en somatisch-symptoomstoornissen (CS&SS), ggz-instelling Dimence, Deventer.

Dit heb ik eraan

Allereerst wordt samen met u de lichamelijke klacht en allerlei gevolgen van de klacht in kaart gebracht. U krijgt meer inzicht in de betekenis van de klacht op uw dagelijks leven. Vervolgens wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld dat tot doel heeft de gevolgen van de klacht te verminderen. Met uw eigen actieve inbreng krijgt u controle over de klacht en kunt u weer actief zijn in werk, op school of met andere activiteiten. De therapeut zorgt ervoor dat bij het opstellen van het behandelplan de nieuwste wetenschappelijk bewezen effectieve methodes gebruikt worden. Voorbeelden van behandelingen zijn ontspanningsoefeningen, het vergroten van lichamelijke belastbaarheid of coachen naar een beter energiemanagement. Het effect van de behandeling zal gemeten worden door voorafgaand aan de behandeling en bij afsluiting betrouwbare meetinstrumenten te gebruiken.

Binnen Solis werken we met een heel behandelteam samen. Mocht blijken dat inzet van een ergotherapeut, logopedist of diëtist nodig is dan hebben we korte lijnen waardoor goede samenwerking rondom u als cliënt gewaarborgd is.

Vergoeding

De SOLK behandelingen vallen onder fysiotherapie. Fysiotherapie wordt door uw zorgverzekeraar (deels) vergoed als u daarvoor aanvullend verzekerd bent. Raadpleeg hiervoor uw polis. Heeft u alleen een basisverzekering en u wilt gebruik maken van fysiotherapie, dan betaalt u € 29,30 per behandeling.

Komt u voor behandeling via de SOLK poli van Dimence dan wordt er geen aanspraak gedaan op uw fysiotherapie vergoedingen via de zorgverzekeraar en krijgt u na verwijzing van de psychiater de behandeling vergoed.

Hier kan ik terecht

Solis Rielerenk

Solis Laren (Gld)

Deze mensen staan voor u klaar

Hier kunt u terecht

Rielerenk paramedisch centrum
Nico Bolkesteinlaan 1
7416 SB Deventer
  • Specifieke kennis van psychosomatiek en arbeid en gezondheid
  • Directe samenwerking met huisartsen in hetzelfde pand
  • Professionele fysiotherapie, logopedie en ergotherapie
  • Grote oefenzaal met drie behandelcabines

Veelgevraagde antwoorden

Waar wordt deze zorg en/of behandeling aangeboden?

Solis biedt deze zorg en/of behandeling aan in Deventer en omgeving. Twijfelt u eraan of u binnen dit gebied valt? Neem dan contact met ons op. Dan staan we u graag te woord.

Wat kost deze zorg/behandeling?

Deze informatie kunt u terugvinden in de omschrijvingen van de desbetreffende dienst onder het kopje ‘vergoeding’.

Wie betaalt deze zorg/behandeling?

Deze informatie kunt u terugvinden in de omschrijvingen van de desbetreffende dienst onder het kopje ‘vergoeding’.

Kom ik in aanmerking voor deze zorg/behandeling?

U kunt hierover contact opnemen met uw huisarts of uw zorgverzekeraar. Zij kunnen u meer vertellen over de vergoeding. Uw huisarts kan voor u ook een indicatie aanvragen bij het CIZ, een onafhankelijke instantie die aanvragen beoordeelt voor voorzieningen uit de wet langdurige zorg (WLZ).

Kan Solis voor mij een persoonsgebonden budget (PGB) aanvragen?

Solis kan u helpen met de aanvraag van een persoonsgebonden budget (PGB).

Bel mij terug

Wilt u in contact komen met één van onze collega’s? Laat dan hier een terugbelverzoek achter. Dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met u op.