Telefoonnummer Solis(0570) 698 298

Arbeid en gezondheid

Een van de belangrijke oorzaken van ziekteverzuim en langdurige arbeidsongeschiktheid is van psychische aard. Het komt vaak voor bij mannen en vrouwen tussen de 30 en de 50 jaar. Vooral in de publieke sector, in het onderwijs, in de financiële dienstverlening en in de gezondheidszorg heeft verzuim vaak een psychisch onderliggende oorzaak.

Fred: “De sfeer op mijn afdeling is niet echt heel fijn. De verwachtingen van mijn leidinggevende zijn lang niet altijd duidelijk. Vaak ben ik ’s avonds nog bezig. Iedereen heeft er last van. Ik heb geprobeerd daar met haar over te praten, maar ik heb niet het gevoel dat ze echt luistert. Het kost mij steeds meer moeite om op te staan en heb hele dagen hoofdpijn. Op deze manier word ik nog overspannen.”

De belangrijkste oorzaken van verzuim met psychische oorzaak? Het onvoldoende hanteren van grenzen en de werk privé-balans.
Het filteren van de onderliggende oorzaak van verzuim is een van de belangrijkste taken voor een Arbo-team. Hoe eerder psychische of psychosomatische klachten worden gesignaleerd, hoe beter.

Fysieke klachten

Daarnaast kan verzuim ook veroorzaakt worden door fysieke klachten die bijvoorbeeld door een slechte werkplek of een ongeval kunnen ontstaan.

Annelies: “Mijn nek en schouder zeuren al een tijdje. Nu moet ik er echt iets aan doen. Volgens mij komt het door mijn werkplek. Ik zit niet lekker op mijn stoel en mijn beeldscherm staat te hoog.”

Peter: “Ik heb me vorige week tijdens mijn werk vertild. Nu zit ik met een rugklachten thuis, maar ik wil eigenlijk zo snel mogelijk weer aan het werk. Toch kom ik bij de arts niet verder dan “doe het maar even rustig aan…”

Regie op verzuim

Voor elke werkgever is het van belang dat de werknemers elke dag met veel plezier aan de dag kunnen beginnen. Een goede werksfeer heeft direct invloed op het bedrijfsresultaat: motivatie, inzetbaarheid en productiviteit worden hierdoor gestimuleerd, en verzuim wordt beheersbaar. Een goed (geestelijk) gezondheidsbeleid die stuurt op preventie is een voorwaarde. Hierbij wordt gewerkt aan mentale weerbaarheid/belastbaarheid, fysieke fitheid, talentontwikkeling en een goede werkomgeving.

Waarom het Arbo team Solis inschakelen?

Het Arboteam van Solis biedt gerichte filtering van de oorzaken van verzuim en een heldere aanpak. Deze wordt in samenspraak met u opgesteld op een manier die bij uw organisatie past. Onze diensten worden op maat aangeboden, en u heeft  1 aanspreekpunt. Als team – met meerdere specialisten die nauw samenwerken – zijn wij in staat de problematiek snel te doorgronden en met gepaste oplossingen te komen. Wij gaan vooral uit van wat er voor uw werknemer wel mogelijk is.

Wij kijken binnen 48 uur naar het gehele plaatje, wat leidt tot een snellere re-integratie van uw medewerker en een lager verzuimpercentage binnen uw organisatie.

Wat levert het op?

Een goede moraal en een fijne werkplek is uiteindelijk de beste manier om medewerkers gemotiveerd en gezond te houden. Onze aanpak ondersteunt dit volledig, en betaalt zich in de praktijk minimaal dubbel terug! Iedere geïnvesteerde euro levert 2 euro aan besparing van (ziekte)kosten op. Tel hier de kosten van productieverlies en vervanging bij op en de opbrengst is nog eens vele malen hoger.

Werkwijze 

Wij werken volgens een 5 stappen plan met bewezen resultaten:
1. Probleem analyse
2. Programma ontwerp
3. Implementatie plan opstellen
4. Uitvoeren interventie
5. Evaluatie
Onze diensten worden dan ook binnen een duidelijk plan van aanpak op maat voor u en met u samengesteld.

Dit pakket bestaat onder andere uit:

Preventief medisch onderzoek
Behandeltraject
Burnoutprogramma
Energiemanagement
Participatieve werkaanpassing
Multifactoriële intake
Werkplekcheck
Voorlichting duurzame inzetbaarheid
Werkplekonderzoek

 

Deze mensen staan voor u klaar

Hier kunt u terecht

Laren paramedisch centrum
Rengersweg 2
7245 AC Laren (Gld)
  • Goede contacten met huisartsen
  • Professionele fysiotherapie, logopedie en ergotherapie
  • Moderne oefenzaal met professionele apparatuur
  • Vier ruime behandelkamers
Rielerenk paramedisch centrum
Nico Bolkesteinlaan 1
7416 SB Deventer
  • Specifieke kennis van psychosomatiek en arbeid en gezondheid
  • Directe samenwerking met huisartsen in hetzelfde pand
  • Professionele fysiotherapie, logopedie en ergotherapie
  • Grote oefenzaal met drie behandelcabines

Veelgevraagde antwoorden

Waar wordt deze zorg en/of behandeling aangeboden?

Solis biedt deze zorg en/of behandeling aan in Deventer en omgeving. Twijfelt u eraan of u binnen dit gebied valt? Neem dan contact met ons op. Dan staan we u graag te woord.

Wat kost deze zorg/behandeling?

Deze informatie kunt u terugvinden in de omschrijvingen van de desbetreffende dienst onder het kopje ‘vergoeding’.

Wie betaalt deze zorg/behandeling?

Deze informatie kunt u terugvinden in de omschrijvingen van de desbetreffende dienst onder het kopje ‘vergoeding’.

Kom ik in aanmerking voor deze zorg/behandeling?

U kunt hierover contact opnemen met uw huisarts of uw zorgverzekeraar. Zij kunnen u meer vertellen over de vergoeding. Uw huisarts kan voor u ook een indicatie aanvragen bij het CIZ, een onafhankelijke instantie die aanvragen beoordeelt voor voorzieningen uit de wet langdurige zorg (WLZ).

Kan Solis voor mij een persoonsgebonden budget (PGB) aanvragen?

Solis kan u helpen met de aanvraag van een persoonsgebonden budget (PGB).

Bel mij terug

Wilt u in contact komen met één van onze collega’s? Laat dan hier een terugbelverzoek achter. Dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met u op.

Neem contact op met Magda Koopman

Wilt u een afspraak maken, wijzigen of meer informatie over onze mogelijkheden? Neem dan contact op via onderstaande gegevens.

Magda Koopman

Magda Koopman

Fysiotherapeut