Telefoonnummer Solis(0570) 698 298

Ik en dementie

Hoe herken ik dementie

De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon. Meestal heeft uzelf of als partner of familie een 'niet pluis gevoel'. U ziet kleine maar steeds terugkerende geheugenklachten, gedragsproblemen en veranderingen die u niet bij uzelf of uw partner of familielid herkent.

De eerste symptomen van dementie zijn meestal subtiele gedragsveranderingen. Alles waar u of uw familielid met dementie het hoofd bij moet houden, kost extra inspanning. Bijvoorbeeld een gesprek tussen u en uw buurvrouw volgen, een programma op televisie kijken, plannen maken voor de volgende dag, dingen op een rijtje zetten, administratie bijhouden, problemen oplossen en beslissingen nemen.

Vergeetachtigheid of dementie

Vergeetachtigheid is niet hetzelfde als dementie. Vergeetachtigheid verstoort de dagelijkse bezigheden van uw of uw familielid niet. Iemand die vergeetachtig is, kan best stofzuigen, een rondje fietsen, de financiën regelen en een reis ondernemen. Maar vergeet bijvoorbeeld hoe de buurvrouw heet. De symptomen van dementie zijn vele malen ernstiger. Iemand met dementie vergeet niet alleen de naam van de buurvrouw, maar herkent haar helemaal niet meer. Deze informatie die in het geheugen is opgeslagen, verdwijnt langzaam maar zeker, of is niet meer toegankelijk. U of uw familielid met dementie kan verdwalen in uw buurt of wijk en vergeet de normale dingen, bijvoorbeeld hoe het koffiezetapparaat aan moet.

Ik ben best vergeetachtig, heb ik dementie?
Hoe ga ik om met mijn dementerende familielid?
Hoe kan ik de beste zorg krijgen?

Met deze en alle andere vragen kunnen mensen met dementie, partners, familieleden en mantelzorgers  terecht bij Solis. Onze specialisten geven informatie, adviseren en begeleiden de dementerende en de familie.
Om een goed beeld te geven van dementie, waar familie/mantelzorg mee geconfronteerd wordt en hoe de weg voorafgaand aan verpleeghuisopname eruit ziet,  hebben wij een serie verhalen/interviews waarbij telkens vanuit andere invalshoeken gepraat wordt over dementie. Lees de serie "Omgaan met dementie" hier.

Dementie we komen het allemaal tegen.

Oma die vraagt of je nog een koekje wilt, terwijl je er al drie hebt gehad. Vader die het gas aan laat staan. Een vriendin die midden in de nacht opbelt voor de high tea die om half drie begint. De buurman van 76 die vraagt waar zijn vader is. Een klant die geen geld bij zich heeft. Hoe maken we samen van Deventer een meer dementie-vriendelijke samenleving? Wat kun je doen als je te maken krijgt met iemand die de verschijnselen vertoont van dementie? En wat kun je beter niet doen?
Solis vraagt het aan winkelmedewerkers en winkelend publiek die geconfronteerd worden met mevrouw van Someren.
 

 

 

 

Hoe kan Solis u helpen?

Casemanager dementie 
Karla Hofman en Netty van de Grootevheen zijn casemanager Dementie bij Solis. Zij weten raad met al uw vragen en onzekerheden als het gaat om dementie.

Thuiszorg
U wilt met een gerust, veilig en verzorgd gevoel thuis kunnen (blijven) wonen. Maar u kunt het niet meer alleen. Dan roept u hulp en zorg in van Solis thuiszorg

Dagbesteding
Heeft u meer hulp, advies en begeleiding nodig bij dagelijkse bezigheden? Dagbesteding biedt uitkomst aan zelfstandig wonende ouderen die te maken hebben met licht geheugenverlies, vereenzaming of een lichte vorm van desoriëntatie. Elke dag komt een groep senioren bij elkaar in een gezellige ruimte. 

Neem contact op met Cliëntbemiddeling

Wilt u meer informatie over onze woningen, zorg of kosten? Of heeft u interesse in een woning van één van onze woonzorgcentra?

Cliëntbemiddeling

Bel mij terug

Wilt u in contact komen met één van onze collega’s? Laat dan hier een terugbelverzoek achter. Dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met u op.