Telefoonnummer Solis(0570) 698 298

Wat is hartfalen?

Bij hartfalen is er sprake van een verminderde pompkracht van het hart. Waardoor het bloed moeizamer door het lichaam wordt gestuurd en gezondheidsklachten kunnen optreden. De specialisten van Solis zetten zich met hart en ziel in om deze klachten tot een minimum te beperken.

Hartfalen kan meerdere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een beschadiging aan de hartspier, veroorzaakt door een hartinfarct. Of door een hoge bloeddruk, die een te lange tijd niet behandeld is. Deze en andere oorzaken kunnen ertoe leiden dat u last krijgt van kortademigheid, kriebelhoest, vochtophoping en vermindering van de spierkracht. Waardoor u minder energie heeft voor dagelijkse inspanningen als traplopen en boodschappen doen.

Wat kan ik zelf doen?

Speciaal voor mensen met hartfalen heeft Solis een hartrevalidatieprogramma ontwikkeld. Dit revalidatieprogramma voor mensen met chronisch hartfalen is ontwikkeld in samenwerking met het Deventer Ziekenhuis. Eenmaal ontslagen uit het Deventer Ziekenhuis, revalideren cliënten met chronisch hartfalen aan de hand van dit programma bij Solis. Met als doel een optimaal herstel zodat cliënten zich thuis beter kunnen redden.

Omdat beelden meer spreken dan woorden hebben we voor het revalidatietraject hartfalen een patiënten-informatiefilm gemaakt, waar we heel trots op zijn! Het Deventer Ziekenhuis o.a. laat deze film zien aan patiënten die een revalidatietraject ingaan. Op deze manier krijgen zij een goed beeld van hoe het traject er uitziet en wat hen te wachten staat.

 

Veelgevraagde antwoorden

Veelgevraagde antwoorden over hartfalen

Kan iedereen hartfalen krijgen?

Hartfalen is vaak het gevolg van een hartaanval, hoge bloeddruk of coronaire hartziekte en kan op iedere leeftijd voorkomen. Naarmate u ouder wordt, neemt de kans op hartfalen toe. Van iedereen onder de 65 jaar lijdt circa 1 procent aan hartfalen. Voor de leeftijdscategorie 75 tot 84 jaar is dit percentage al 7 procent. Voor mensen boven de 85 jaar loopt het percentage op tot 15 procent.

Bij wie kan ik terecht met klachten, die mogelijk het gevolg zijn van hartfalen?

Als u vermoedt dat u lijdt aan hartfalen, dan kunt u in eerste instantie terecht bij uw huisarts. De huisarts beoordeelt of er sprake is van hartfalen door het stellen van vragen en het verrichten van lichamelijk onderzoek. Als ook de huisarts vermoedt dat er sprake is van hartfalen, zal nader onderzoek door een cardioloog moeten uitwijzen of uw hart nog goed functioneert of niet.

Hoe kan hartfalen behandeld worden?

Hartfalen is een aandoening die langzaam verergert en meestal niet volledig te genezen is. Desalniettemin zijn er behandelingen die de klachten verminderen en de kwaliteit van leven verbeteren. Zo kunt u bijvoorbeeld het gespecialiseerde hartrevalidatieprogramma van Solis.

Wanneer moet ik dringende medische hulp inroepen?

Wie lijdt aan hartfalen dient dringend medische hulp in te roepen, zodra er sprake is van pijn op de borst, ernstige en aanhoudende kortademigheid, verergerde hartkloppingen en flauwvallen. In deze gevallen dient u direct contact op te nemen met uw arts.

Waar kan ik extra ondersteuning vinden?

Uit onderzoek blijkt dat patiënten met hartfalen hun aandoening beter onder controle hebben als zij goede emotionele en sociale steun krijgen. Het is daarom belangrijk om regelmatig in gesprek te gaan over uw aandoening met uw partner, familie of vrienden. Ook kan uw arts u in contact brengen met psychologen of sociaal maatschappelijk werkers om over uw aandoening te praten.

Wat kan Solis voor je betekenen

Bel mij terug

Wilt u in contact komen met één van onze collega’s? Laat dan hier een terugbelverzoek achter. Dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met u op.

Neem contact op met Cliëntbemiddeling

Wilt u meer informatie over onze woningen, zorg of kosten? Of heeft u interesse in een woning van één van onze woonzorgcentra?

Cliëntbemiddeling