Telefoonnummer Solis(0570) 698 298

Wat is COPD?

In ons land lijden bijna 600.000 mensen aan COPD. En dat worden er steeds meer, zo stelt onder andere de Wereld Gezondheids Organisatie (WGO). De juiste zorg en behandeling voor deze longziekte wordt dus belangrijker. Solis zet zich daarvoor in.

Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is een aandoening, waarbij de longen beschadigd zijn. De ziekte manifesteert zich allereerst in een toename van de slijmvorming en hoesten. In latere stadia raakt de longstructuur beschadigd en neemt de longinhoud af. Dit vermoeilijkt het ademhalen, waardoor mensen met COPD een stuk minder energie hebben. Dit maakt dagelijkse activiteiten als boodschappen doen en traplopen zwaarder.

Omdat beelden meer spreken dan woorden hebben we voor het revalidatietraject COPD een patiënten-informatiefilm gemaakt, waar we heel trots op zijn! Het Deventer Ziekenhuis o.a. laat deze film zien aan patiënten die een revalidatietraject ingaan. Op deze manier krijgen zij een goed beeld van hoe het traject er uitziet en wat hen te wachten staat.


Wat kan ik zelf doen?

Hoewel de ziekte ongeneeslijk is, kan er met de juiste behandeling voor gezorgd worden dat de klachten verminderen en minder de kans krijgen om te verslechteren. Bijvoorbeeld met sport onder begeleiding. Dergelijke bewegingstherapie is belangrijk voor behoud en verbeteren van de conditie. Hiervoor is Solis de COPD-oefengroep gestart. Hier helpen we COPD-patiënten met effectieve oefeningen onder begeleiding aan een betere kwaliteit van leven. Meer over de COPD-groep leest u hier.

Veelgevraagde antwoorden

Veelgevraagde antwoorden over COPD

Wat kan de huisarts doen aan COPD?

Nadat uw huisarts de diagnose COPD heeft gesteld kan hij u op verschillende manieren ondersteunen. Bijvoorbeeld door inhalers en een antibioticakuur voor te schrijven. Ook kan de huisarts u helpen bij het zoeken naar een gezondere levensstijl. Bijvoorbeeld door te stoppen met roken of meer te bewegen. Afhankelijk van uw klachten kan de huisarts u doorverwijzen naar de longarts of gespecialiseerde behandelaren en/of therapeuten.

Wat kan de longarts doen aan COPD?

De huisarts kan de longarts vragen om advies. Als uw klachten verergeren kan hij u naar de longarts doorverwijzen. De longarts bepaalt vervolgens bij welke behandeling u het meest gebaat bent. Zodra uw gezondheidssituatie weer stabiel is, kan u worden terugverwezen naar uw huisarts, zodat u voor controles en onderzoek dicht bij huis terecht kunt. COPD-patiënten met langdurig ernstige klachten kunnen onder behandeling blijven van de longarts, of in overleg met de longarts deelnemen aan het gespecialiseerde COPD-revalidatieprogramma van Solis.

Welke ondersteuning kunnen COPD-patiënten krijgen met alledaagse handelingen?

Een ergotherapeut kan beoordelen of u in aanmerking komt voor thuiszorg. U krijgt dan hulp bij alledaagse handelingen in en om het huis als stofzuigen en douchen. U kunt ook deelnemen aan onze COPD-oefengroep, waar u onder begeleiding van een fysiotherapeut werkt aan het versterken van uw lichaam en het verminderen van de klachten door middel van een specifiek beweegprogramma. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij het Ortis Afsprakenbureau.

Wat kan een diëtist doen aan COPD?

Ook een gezond eetpatroon kan bijdragen aan de vermindering van klachten. Hier kan een diëtist bij helpen. Bijvoorbeeld door een eitwitrijk dieet voor te schrijven, dat helpt bij het opbouwen van spieren. U heeft hiervoor een verwijzing nodig van uw huisarts of praktijkondersteuner.

Zijn de behandelingen van alle zorgprofessionals op elkaar afgestemd?

Alle zorgprofessionals werken nauw met elkaar samen, van diagnose tot behandeling en controle. Dit wordt de COPD-keten genoemd, waar onder andere de huisarts, de praktijkondersteuner, de longarts, het diagnostisch centrum, het revalidatiecentrum en de fysiotherapeut deel van uitmaken. Bedoeld om ervoor te zorgen dat alle behandelingen goed op elkaar aansluiten. De uitwisseling van informatie en gegevens, die hiervoor essentieel is, gebeurt meestal digitaal via beveiligde systemen en verbindingen.

 

Wat kan Solis voor je betekenen

Bel mij terug

Wilt u in contact komen met één van onze collega’s? Laat dan hier een terugbelverzoek achter. Dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met u op.

Neem contact op met Cliëntbemiddeling

Wilt u meer informatie over onze woningen, zorg of kosten? Of heeft u interesse in een woning van één van onze woonzorgcentra?

Cliëntbemiddeling