Telefoonnummer Solis(0570) 698 298

Wat is Parkinson?

Parkinsonpatiënten hebben een stoornis in het zenuwstelsel, die vaak leidt tot hevig bevende handen, spierstijfheid en bewegingstraagheid. Hoewel de ziekte ongeneeslijk is en langzaam erger wordt, kunnen bepaalde behandelingen de symptomen verlichten. Solis helpt daarbij.

Parkinson ontstaat doordat er cellen verloren gaan in de substantia nigra, het deel van de middenhersenen dat de regie heeft over onze bewegingen. Dit doordat er zich tussen de cellen eiwitafzettingen – zogenaamde lewy bodies – bevinden. 35 tot 55 procent van de mensen met Parkinson krijgt ook te maken met dementie. Het denk- en spraakvermogen gaat achteruit en ook het vermogen om informatie op te halen en abstract te denken neemt af.

Wat kan ik zelf doen?

Parkinson is (nog) niet te genezen, maar met bepaalde medicijnen en behandelingen wel te verlichten. Solis helpt met de Parkinson-oefengroep, een groep waarin patiënten onder begeleiding van een fysiotherapeut oefenen hun bewegingen te verbeteren, om zoveel mogelijk zelfredzaamheid te behouden. Ook stelt de oefengroep patiënten in de gelegenheid ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen aan de fysiotherapeut. Daarvoor kunnen patiënten ook terecht in het maandelijks georganiseerde Parkinson café, een ontmoetingsplek voor iedereen die met Parkinson te maken heeft.

Veelgevraagde antwoorden

Veelgevraagde antwoorden over Parkinson

Bij wie kan ik terecht als ik vermoed Parkinson te hebben?

U kunt in eerste instantie terecht bij uw huisarts. Aan de hand van uw klachten kan hij beoordelen of er sprake is van een neurologisch probleem. Eventueel verwijst hij u door naar een neuroloog in het ziekenhuis voor verder onderzoek.

Hoe stelt de neuroloog de diagnose?

Als de huisarts u voor een diagnose doorverwijst naar de neuroloog, dan volgt er een uitgebreid vraaggesprek en een aantal tests. Aan de hand hiervan wordt de diagnose gesteld.

Wat kan ik doen om de klachten te verminderen?

Parkinson is helaas (nog) niet te genezen, maar met de hulp van medicijnen en behandelingen wel te verlichten. Een Parkinson-verpleegkundige kan u helpen met alle problemen waar u door de ziekte van Parkinson tegenaan loopt. Zij is lid van ParkinsonNet, waardoor een doorverwijzing makkelijk en soepel verloopt. Zo kunnen afspraken met de fysiotherapeut of logopedist snel gemaakt worden.

Wat kan ik doen als ik thuis de dagelijkse dingen niet meer kan doen?

Bent u niet meer in staat om uzelf te verzorgen en is ook uw partner hiertoe niet in staat, dan komt u in aanmerking voor de thuiszorg van Solis. De thuiszorg helpt u bij alledaagse handelingen als douchen en dagelijkse verzorging, zodat u zo lang mogelijk thuis kunt blijven wonen.

Hoe ga ik om met mijn slaapstoornis als gevolg van Parkinson?

Veel Parkinson-patiënten hebben moeite met slapen. U kunt deze klacht verminderen door veel te bewegen, cafeïne, nicotine en alcohol te vermijden en na 17:00 uur niet te veel te drinken. Probeer voor het slapengaan zoveel mogelijk te ontspannen, slaap tot zonsopkomst en blijf niet wakker liggen in bed. Ook kan het helpen een slaapschema op te stellen. Belangrijk is om dit te melden bij uw behandelaar.

Wat kan Solis voor je betekenen

Neem contact op met Cliëntbemiddeling

Wilt u meer informatie over onze woningen, zorg of kosten? Of heeft u interesse in een woning van één van onze woonzorgcentra?

Cliëntbemiddeling

Bel mij terug

Wilt u in contact komen met één van onze collega’s? Laat dan hier een terugbelverzoek achter. Dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met u op.