Telefoonnummer Solis(0570) 698 298

Voetentraining

Dit is het

Hebt u last van uw voeten? U bent niet de enige. Voetklachten komen veel voor. Een scheve grote teen bijvoorbeeld komt bij 1 op de 3 à 4 vrouwen voor, maar ook klauw- en hamertenen, hielspoor en metatarsalgie (pijn onder de voorvoet) is een veelvoorkomende klacht.

Tot nu toe zijn behandelingen van voetklachten vooral gericht op ondersteuning door middel van schoenen en steunzolen. Maar zitten we daarmee wel op de goede weg?

Bij mensen die nooit op schoenen hebben gelopen komen voetklachten nauwelijks voor.

De laatste paar jaar is er onderzoek gedaan naar de invloed van schoenen op voetklachten. Schoenen ondersteunen de voeten, maar maken de voetspieren ook lui. De kleine voetspiertjes hoeven weinig meer te doen en gaan in functie achteruit en dat terwijl ze van groot belang zijn voor de stabiliteit van de voet.

Je kunt het vergelijken met de “core” van de romp, die zorgt voor een goede rompstabiliteit. De kleine voetspiertjes zijn de “core” van de voet.  Door de voetspieren te trainen kun je voetklachten voorkomen of verminderen. Wetenschappelijk is er bewijs dat de voetspieren getraind kunnen worden en dat daarmee ook de voet- en grote teenstand verbeterd kunnen worden. Trainen van voeten helpt ook omdat je de voeten prikkels geeft die ze doorgaans niet krijgen. Hierdoor verbeter je het gevoel en de beweeglijkheid. 

Dit heb ik eraan

Tijdens het onderzoek proberen we te achterhalen waarom uw klachten zijn ontstaan. We willen weten wat er zich heeft afgespeeld voor dat u de klachten kreeg.

Er wordt een uitgebreid onderzoek gedaan. Wat is de stand van de voet, hoe beweegt de voet, zijn er plaatsen waar veel druk zit en hoe zit het met de stabiliteit. Daarnaast wordt er gekeken naar de rest van het lichaam; wat is de stand en hoe beweegt bijvoorbeeld het bekken en de wervelkolom. Houdt u hier rekening mee als u komt voor een consult. Er kan een ganganalyse worden gedaan en eventueel kan er een voetafdruk worden gemaakt.

Uit steunzolen kan veel worden aflezen over de stand en beweging van de voet en de rest van het lichaam. Het is daarom belangrijk dat u uw steunzolen meeneemt naar een consult en bij voorkeur een paar veel gebruikte schoenen. Ook hieruit kan veel informatie worden gehaald.

Door al deze informatie te combineren, wordt er een beeld gecreëerd waarom de klachten zijn ontstaan en wat er gedaan kan worden om de klachten te verminderen of te laten verdwijnen.

Bij het trainen van uw voeten kunnen we gebruik maken van de oefenprogramma’s van het Kennis- en Opleidingscentrum Voet, Houding en Beweging. Meer informatie vindt u op: www.voetentraining.nl.

Vergoeding

De kosten van de begeleiding bij de oefenprogramma’s van Voetentraining vallen onder fysiotherapie. Ook als u geen gebruik maakt van de programma’s valt een consult of een behandeling onder fysiotherapie. Uiteraard kunt u ook eerst samen met de voetentrainer bekijken of en zo ja welk programma geschikt voor u is.

Fysiotherapie wordt door uw zorgverzekeraar (deels) vergoed als u daarvoor aanvullend verzekerd bent. Raadpleeg hiervoor uw polis. 

Heeft u alleen een basisverzekering en u wilt gebruik maken van fysiotherapie, dan betaalt u € 44.91 voor een screening, intake en onderzoek en € 29,30 per behandeling. Omdat een eerste afspraak, anders dan in de reguliere fysiotherapie, 1 uur duurt, rekenen wij daarvoor een screening, intake en onderzoek en een behandeling.

De kosten van de oefenprogramma’s vallen niet onder uw verzekering en zijn niet bij de behandeling inbegrepen. Voor informatie over deze kosten verwijzen wij u naar www.voetentraining.nl.

U hoeft niet eerst naar de huisarts voor een verwijzing, u kunt rechtstreeks bij ons terecht.

Deze mensen staan voor u klaar

Hier kunt u terecht

Laren paramedisch centrum
Rengersweg 2
7245 AC Laren (Gld)
  • Goede contacten met huisartsen
  • Professionele fysiotherapie, logopedie en ergotherapie
  • Moderne oefenzaal met professionele apparatuur
  • Vier ruime behandelkamers
Rielerenk paramedisch centrum
Nico Bolkesteinlaan 1
7416 SB Deventer
  • Specifieke kennis van psychosomatiek en arbeid en gezondheid
  • Directe samenwerking met huisartsen in hetzelfde pand
  • Professionele fysiotherapie, logopedie en ergotherapie
  • Grote oefenzaal met drie behandelcabines

Veelgevraagde antwoorden

Waar wordt deze zorg en/of behandeling aangeboden?

Solis biedt deze zorg en/of behandeling aan in Deventer en omgeving. Twijfelt u eraan of u binnen dit gebied valt? Neem dan contact met ons op. Dan staan we u graag te woord.

Wat kost deze zorg/behandeling?

Deze informatie kunt u terugvinden in de omschrijvingen van de desbetreffende dienst onder het kopje ‘vergoeding’.

Wie betaalt deze zorg/behandeling?

Deze informatie kunt u terugvinden in de omschrijvingen van de desbetreffende dienst onder het kopje ‘vergoeding’.

Kom ik in aanmerking voor deze zorg/behandeling?

U kunt hierover contact opnemen met uw huisarts of uw zorgverzekeraar. Zij kunnen u meer vertellen over de vergoeding. Uw huisarts kan voor u ook een indicatie aanvragen bij het CIZ, een onafhankelijke instantie die aanvragen beoordeelt voor voorzieningen uit de wet langdurige zorg (WLZ).

Kan Solis voor mij een persoonsgebonden budget (PGB) aanvragen?

Solis kan u helpen met de aanvraag van een persoonsgebonden budget (PGB).

Bel mij terug

Wilt u in contact komen met één van onze collega’s? Laat dan hier een terugbelverzoek achter. Dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met u op.